Tengah semangat ber"puff". Puff ni saya buat kurus kurus besar
jari kelingking saja.
Bila dah masak jadi ranggup. Dan semestinya tawar la kan sebab bancuhan
tanpa gula. Jadi untuk menyedapkan tekak supaya dapat menikmati enaknya ....
maka di taburi kan dengan gula icing dan cicahkan dengan syrup pancake.
Ini resepi yang saya gunakan ... sebenarnya resepi Cream Puff tapi bentuk
saja di olah.
CREAM PUFF
285 ml air115 gram mentega
140 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder
5 biji telur
Caranya :
Air di masak bersama mentega hingga mendidih.
Masukkan tepung yang di ayak dengan BP. Kacau dengan kadar segera dan
kelajuan maksimum hingga sebati dan tidak melekat di periuk.
Biarkan agak sejuk seketika dan masukkan telur sebiji sebiji atau 2 biji
2 biji dan sebiji. Kacau sebati selama 10 minit sehingga bancuhan kental dan
ala ala elastik.
Masukkan dalam piping beg dan pipe kan mengikut corak dan bentuk
kesukaan.
No comments:
Post a Comment