Saturday, November 5, 2011

Jejari Puff


Tengah semangat ber"puff". Puff ni saya buat kurus kurus besar jari kelingking saja.

Bila dah masak jadi ranggup. Dan semestinya tawar la kan sebab bancuhan tanpa gula. Jadi untuk menyedapkan tekak supaya dapat menikmati enaknya .... maka di taburi kan dengan gula icing dan cicahkan dengan syrup pancake.


Ini resepi yang saya gunakan ... sebenarnya resepi Cream Puff tapi bentuk saja di olah.

CREAM PUFF
285 ml air
115 gram mentega
140 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder
5 biji telur

Caranya :
Air di masak bersama mentega hingga mendidih.

Masukkan tepung yang di ayak dengan BP. Kacau dengan kadar segera dan kelajuan maksimum hingga sebati dan tidak melekat di periuk.
Biarkan agak sejuk seketika dan masukkan telur sebiji sebiji atau 2 biji 2 biji dan sebiji. Kacau sebati selama 10 minit sehingga bancuhan kental dan ala ala elastik.

Masukkan dalam piping beg dan pipe kan mengikut corak dan bentuk kesukaan.

No comments:

Post a Comment