Friday, November 18, 2011

PUDING CHEESE


Tataddaaaaaa Tadaaaa…………….


Puding Cheese yang memang sedap sangat. Budak budak memang suka. Makan sejuk sejuk lagi sedap. Rasa lemak lemak cheese lemak lemak susu. Pejam mata je la makan.
Puas hati sangat pembuatan kali ini membuahkan hasil yang sangat memuaskan. Anak anak plak tak sesabar sabar nak tunggu sejuk. Kejap kejap Tanya bila boleh makan….. Mama nak posing kan dulu daaaaa…..

Tengok ni…. Ini memang sebijik sebijik tiru mould K.Nor jer. Bekas alas biskut cheese ni. Jimat dan mudah bukan.. cantik jugak kan.                                                                                   


Bahan yang mudah namun agak tinggi jugak kos nya…
Terima kasih yer K.Nor Secubit Garam yang rajin promote pudding  ni… TQ pada Puan asal resepi AlongRoz

Resepi Jase Jamin copy dari Secubit Garam

PUDING CHEESE
11g serbuk agar agar
120g gula
1 liter air
Dimasak hingga hancur gula dan mendidih

120g – 150g biskut cheese cracker
400ml susu cair
200g susu pekat
3 biji telur
1 sudu besar tepung kastard
50g mentega (terlupa taruk)

Semua bahan di atas blend kan saja

Masukkan bahan blend ke dalam agar agar mendidih dan kacau hingga sebati dan pekat. Bancuhan pekat dan cepat kental maka kena buat cepat cepat dan biarkan saja di atas api kecil sekiranya nak buat selapis selapis.



Sejukkan betul betul dalam peti ais baru sedap di makan.


 Macam biasa sedia untuk di touch up dan POSING. 
Bersungguh sungguh la pulak tayang gambar.....

Layan saja la tayangan perdana ni....





No comments:

Post a Comment