Tuesday, November 29, 2011

SWISS ROLL ZIRAFAH


Tatadaaaa taadaaa….




Wahhhhhh amacam????  Jadi ka tadak jadi ka. Bersemangat nak mencabar diri sendiri buat Swiss Roll Zirafah macam yang Kak 1 buat. Berdebar debar sungguh masa pembikinannya. Sentiasa waspada dan sentiasa baca resepi dengan berulang kali supaya tiada kesilapan yang akan memudarat kan kek itu. Dannn Alhamdulillah menjadi dengan jayanya.




Tak sampai 1 jam pun buatnya. Semangat kena kental sebab banyak persiapan perlu disediakan dengan pantas.

dah di melayukan

Tapi sebenarnya tengok dari Kak Wan

Bahan Bahan nya
BAHAN A

3 biji telur kuning
15g gula kastor
60ml air
40ml minyak masak / jagung
72g tepung gandum
1/2 sudu teh vanilla essence

Telur di putar bersama gula hingga berkrim dan masukkan minyak, air dan esen vanilla. Pukul lagi hingga berkrim juga dan masukkan tepung gandum. Kacau secara kaup balikkan.

BAHAN B
3 biji telur putih
15g gula castor
¼ sudu teh cream of tar tar
Putar hingga bertanduk

-        Masukkan bahan B ke dalam Bahan A tadi. Kacau secara kaup balikkan. Ambil 2 sudu besar untuk di masukkan ke dalam bahan D kemudiannya

BAHAN C
8g serbuk koko
Coklat emulco (untuk menghitamkan sikit)
Masukkan ke dalam campuran bahan A dan bahan B

BAHAN D (untuk warna putih)
1 biji telur putih
2 sudu teh gula castor
1 sudu teh tepung gandum
2 sudu besar bancuhan campuran A dan B yang telah di asingkan tadi (JANGAN LUPA)

Cara Pembuatannya
Boleh tengok kat SINI ye

Bila dah siap touch up kan dan POSING kan ia…






Untuk sapuan dalam kek tu boleh guna apa apa ajer…..
Buttercream
Cream Cheese
Jem
Nutella
Dan apa saja yang difikirkan sesuai
Tengah mengejar lagi ilmu untuk buat cream dari Whip Cream… 


Hidangkan la bersama milo ais hehehehhehehe sedapppppp…….


2 comments:

  1. waa.. ctknya kek ni boleh buat.. hehehe

    ReplyDelete
  2. buat kak jangan tak buat.... senang je... cuma kena rajin tengok oven..

    ReplyDelete