Tatadaaaaa taaadaaa……
Punya la teringin
sangat nak buat Kek Cheese Oreo ni. Setiap hari dok buat kek cheese sesaja. Nampak
cantik dan sangat sedap. Tapi bila makan fuhhhh boleh nangis bila tengok cermin….
Tak sanggup rasa nak perabih… maka bagi bagi la pada kawan kawan, biaq depa
gumuk takpa…
Nak buat kek ni pun
agak terkhilaf sedikit. Sebab Whip Cream tu letak kat frozen.. beku la sudah..
nak guna bawak kuar la konon bagi sesuai ngan suhuh bilik.. sudahnya tak leh
pakai… tapi sebab atas nasihat kawan iaitu Anis Fatina, di mana kata beliau
walaupun begitu masih boleh dipakai cream itu.. pukul kan je sampai jadi macam
buttercream… agak lama jugak nak tunggu sebab dah berair lecak.. namun akhirnya
jadi la jugak.. Cuma bila dah campur dengan cream keju ianya tidak kental and
smooth. Yang penting rasa cheese tu tetap ada.
Takpa lakan at
least mencuba sesuatu yang baru pada diri sendiri kan. Tak nak la asyik buat
benda yang sama .. rasa tak mencabar je. Rasa biasa biasa jer.
Jom kita tengok
resepi dan tengok pulak yang original punya ok…. Sini la sini laaa….
KEK CHEESE OREO
Kek span – (ikut
kesukaan perisa kek)
Untuk buat alas
cheese
Cream
Cheese
250g
cream cheese
80g
gula halus
125g
coklat putih (cairkan dgn kaedah double boil)
15g
gelatin + 50ml air (campurkan gelatin bersama air hingga kembang skit, double
biolkan hingga gelatin larut dan ketepikan)
250ml
whipping cream
Vanilla
Pukul cream cheese
bersama gula hingga kembang sangat. Masukkan coklat putih kacau sebati dan
masukkan gelatin dan vanilla. Kacau sebati hingga sebati. (2 kali sebati tu,
maka kacau la betul betul)
Dalam bekas lain
pukul whipp cream hingga kembang.
Masukkan sedikit
sedikit ke dalam bancuhan cheese tadi. Kacau lagi hingga sebati.
Tuangkan ke atas
kek span tadi dan susun oreo, tuangkan lebihan lagi separuh dan susun oreo,
tuangkan baki yang ada dansimpan dalam peti ais untuk keraskan selama 4 – 6 jam.
Dan hias ikut kesukaanmu…
Takdan nak touch up
dah KENA POSING!!!!!!!!
No comments:
Post a Comment