Tatadaaaaaaaa
taadaaaaaa
Cantikkah
kek ini??????
Berkerat rotan
tulang ampat kerat nak buat kek ni. Saja seronok seronok buat kek yang Nampak macam
agak sukar nak buat. Ekperimentasi .
Ambil di mana?? Cer teka…. Pasti semua dah tau kan… tapi jangan la di
banding bandingkan yer…. Memang la jauh bezanya..
Percubaan pertama
yang rasanya boleh di kira berjaya la jugak kan. Kekeekekeekek…..
Fuhhhh penat mokcikk…
Haaaa disinila disinila sebenarnya JJ mencuri
idea kreativiti buat kek yang tak ingat nama ni…. Cantik kan dan kemas sangat….
Panjang gak ni nak taip resepinya tapi bertabah
lah kan
Kek Sponge Oren
20g
gula halus
4
biji telur kuning
30g
sunkist
1
biji kulit limau
Pukul
hingga gebu semua bahan di atas
4
biji telur putih
100g
gula halus
100g
tepung gandum
70g
butter – dicairkan
Pukul telur putih hingga berbuih dan masukkan
telur putih dan pukul hingga kaku. Masukkan 1/3 ke dalam bancuhan oren tadi dan
kaup balik kan hingga sebati dan tuang bakinya dan kaup balikkan lagi. Masukkan
tepung yang diayak tadi. Kaup balik lagi hingga hilang ketul ketul tepung.
Masukkan butter cair dan kaup balik hingga semua
sebati. Jangan terlalu kuat semasa mengaup balik tu nanti kek mudah bantat….
Masak selama 20 – 25 minit sahaja.
Sejukkan dan mulakan proses gulung.
1)
Potong 4cm dan akan dapat dalam 4
bhgn
2)
Sapukan jem / nutella / ganache /
apajua pada setiap Satu
3)
Gulung yang bhgn pertama kemas seterusnya
yang lain hingga gulungan itu membesar.
4)
Balutkan dengan plastic wrapper dan
simpan dalam peti ais supaya ia nya kukuh
Langkah seterusnya
KEK SPONGE COKLAT
20g
gula halus
4
biji telur kuning
Pukul hingga gebu semua bahan di atas
4
biji telur putih
100g
gula halus
95g
tepung gandum
15g
serbuk koko
70g
butter – dicairkan
Pukul
telur putih hingga berbuih dan masukkan telur putih dan pukul hingga kaku. Masukkan
1/3 ke dalam bancuhan oren tadi dan kaup balik kan hingga sebati dan tuang
bakinya dan kaup balikkan lagi. Masukkan tepung yang diayak tadi. Kaup balik
lagi hingga hilang ketul ketul tepung.
Akhir kalam masukkan butter cair dan kaup balik
hingga semua sebati. Jangan terlalu kuat semasa mengaup balik tu nanti kek
mudah bantat…. Kek ni ringan yer..
Masak pun sama 20 – 25 minit sahaja
Sejukkan dan potong kepada 2 bhgn
Ketepikan.
Langkah seterusnya lagi
KRIM
2
cawan whipping cream
2
sudu besar gelatin
4
sudu besar air
½
cawan gula icing
1
sudu the vanilla
NOTA
: bekas dan pemukul kek sila masukkan kedalam peti ais untuk disejukkan selama
15 minit. Whipping cream nak guna baru kuarkan dari peti ais ok….
Masukkan gelatin KE DALAM air biar kembang. Letak
atas api sederhana dan kacau hingga gelatin larut. Dan sejukkan.
Keluarkan mangkuk dan pemukul. Tuang whipping
cream dan putarkan dengan speed 4. Masukkan vanilla dan gula sedikit demi
sedikit dan hampir keras masukkan gelatin dan pukul hingga kental macam
buttercream.
Fuhhhh penat mokcikk…
Langkah mencabar
Susun atur kek..
Ambil lapisan kek coklat yang pertama, sapukan
krim dan keluarkan gulungan kek oren tadi dan letakkan atas kek coklat tadi,
sapukan krim lagi.
Alas plak dengan sebahagian kek coklat kedua tadi.
Dannnn taraaaaaa
siap dohhh… dan hiaskan la ikut creativity memasing ok….
No comments:
Post a Comment