Sunday, January 15, 2012

TALAM LAPIS DIPLOMAT


Tatadaaaaa taaadaaa……



Salam mingguan…. Lama rasa tak bersiaran…  Penat sesangat nak mengadap PC ni… hehhehee orang nak berblog kita pun nak jugak …. Ingat boleh komited la sangat rupanya tak berapa nak boleh plak… walaubagaimanapun akan cuba usaha kan supaya sentiasa atau kerap mempamerkan masakan ku yang tak berapa nak Terbilang Gemilang Cemerlang ini…. Seadanya sahaja..
Ada kawan kawan Tanya, kenapa buat yang susah susah, buat je la yang senang… hmm sebab yang senang tu dah buat banyak banyak kali…. Lebih baik buat yang agak mencabar bila banyak masa terluang… baru la happening… toi dakk???



Talam Lapis Diplomat nama di beri… hmmmm rasanya memang seindah nama nya namun rupanya hmmmm tidak seperti yang empunya resepi mahupun seperti otai masakan yang lain. Warna yang suram seakan tidak bermaya mendung je…

Sentuh bab kaler ni kan, sebab apa tau kaler cam blur or suram or kurang menyerlah…. Sebab dapat mandat dari Guru segala Guru kat rumah ni.. jangan bubuh pewarna banyak sangat , tak elok untuk makanan, tak tau ada bahan terlindung yang tersembunyi yang mungkin boleh mudarat kan.. iye lah mak, I followww…..

Buat 2 sesi… sesi pertama permukaan Talam ni bergelora berombak gitu… mungkin lama sangat kot masak…. Bersungguh nak buat bukan apa sebab teringin sangat nak cuba masak kuih tradisional. Memang tak pandai masak kuih kuih tradisi ni … so sejajar dengan peningkatan usia maka belajar belajar la kan.. takpa usaha lagi.. Jase boleh!!!!!!!!!!!!!
Sesi ke 2.. baru lah cun permukaannya.. licin jer…







Rajin buat catwalk kat blog blog otai jumpa la Talam yang menarik dan comel ni di Dari Duniaku dan di Home Sweet Home …. Comeiiii jer kan… gerammmmmm sebab tak jadi cenggitu…. 

Sakit plak mata bila tengok talam ni yang tak ceria … tak macam yang macam ini langsung atau yang macam ini… Resepi nyer saya pamerkan disini ye sebiji sebiji yer.... 




TALAM LAPIS DIPLOMAT
Resepi @ Chef Asma
Sumber : Che Ann @ Dari Duniaku...

Bahan2 Lapisan Bawah
250-350 kek Butter ( saya guna kek swiss roll stroberi)
3 biji telur
50 gm Blaccurrant @ kismis ( saya x letak sbb tak suka)
1/8 tsp esen vanila
150 ml susu cair
300 ml air

Cara2Satukan semua bahan bahan dan biarkan sebati ( rendam) selama 15 minit.
Masukkan dalam loyang 10 x 10 x 3 yang telah dilapik plastik.
Kukus lebih kurang 25 minit.( Bila dah masak angkat dan cakar dengan garpu)

Lapisan Tengah

70 gm  tepung gandum
100 gm gula castor
1/2 tsp garam
2 @ 3 biji telur ( saya guna 2 biji)
300 ml air
100 ml santan pekat
Sedikit pewarna ( pilihan masing2)

Cara2
Satukan semua bahan2 kacau rata dan tapis ke dalam periuk
Masak hingga naik wap
Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 25 menit
Bila dah masak cakar dgn garpu

Lapisan Atas

50 gm tepung kastad
150 gm gula halus ( sy guna 120gm shj sbb tak suka manis sgt)
1/4 tsp garam
2 biji telur
sedikit esen vanila
100 ml santan
Sedikit pewarna (ikut warna kegemaran)

Cara2
Ikut je cara lapisan tengah.
Tuang ke lapisan tengah dan kukus selama 30 minit


Bila dah sejuk bebetul betul baru potong yer kalau tidak lembik lak nanti…. Dah siap segala maka kita POSING!!!!!!!!!!.....












No comments:

Post a Comment