Friday, June 1, 2012

KEK CHIFFON HOKKAIDO@SEINDAH SAKURA CHIFFON


Tatadaaaaa taaadaaa……




Ini lah dia Chiffon Hokkaido…. Tapi kalau nak pangiil Seindah Sakura Chiffon pun boleh…. Sedap dan gebu sangat.. buat nya pun teramat lah mudah nyer, penggunaan bahan yang cukup minima.. petik jari semua bahan ada dalam kotak Doraemon…





Cuma tak mengerekot .. tak pasti kenapa.. so sebab tak puas hati buat sekali lagi guna kertas Cup Cake.. haaa baru ngerekot tapi takdan amik pic sebab dah di hantar ke rumah mak saudara ….


Selesai sudah kenduri kendara.. jadi sambung balik cerita…
Kek Chiffon Seindah Sakura @ Hokkaido ni sebenarnya di buat hantaran… tapi tak berapa nak cun.. so tak puas hati la kan.. cam ngerekot n then ada plak kastard secoih ataih tu… memang ke laut..




KEK CHIFFON HOKKAIDO

4 biji telur kuning
30g gula castor
1 sudu kecil esen vanilla
40ml susu segar
40ml minyak sayur – pakai minyak masak kek agak berat

55gm tepung kek/superfine
20gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powdere

4 biji putih telur
¼ sudu kecil garam
80gm gula castor

Cara – cara

Pukul telur kuning dangula dengan menggunakan whisker, sehingga agak kembang dan masukkan vanilla , susu dan minyak.

Tepung-tepung di ayak untuk seratakan, masuk dalam bancuhan telur.

Putih telur dipukul bersama garam dan gula. Masukkan ke dalam bancuhan telur dan kaup balikkan…. Cantik sangat rupanya masa ni.

Masukkan ke dalam bekas acuan kecil atau cup cake sehingga agak penuh tapi tak berapa nak penuh. Hentak kan 2 – 3 kali supaya tiada ruang udara.

Dah masak dan keluarkan dari oven, kek ini akan turun mengerekot. Tu kira jadik la. Paipkan kastard di atas kek.

KASTARD

1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung kastard + sedikit air
4 sudu besar gula
200ml susu segar
1 biji telur
1 sudu besar mentega

Kacau dalam bekas sehingga semua sebati dan tiada ketul ketul tepung terapung. Masak di atas api sederhana sehingga pekat.












Dah siap semua baru boleh POSINGGGGG!!!!!!!!!!!!





















No comments:

Post a Comment