Thursday, November 17, 2011

KEK BELANG TRADISIONAL


Tatadaaaaaaaaa taaadaaaaaa………………………..


Cam cun je kan…. Kek Belang Tradisional. Di bancuh secara manual tanpa menggunkan  mixer.
Rasanya agak lemak lemak. Makan banyak cepat gak muak.
Cuma belangnya tak cukup banyak kan… sudah tersalah bajet gitu.
Resepi ni ambil dari seseorang dari blog jugak. Cuma nak kena recall balik blog yang mana satu.
Buatnya senang sangat sangat. Bahan pun mudah , cam biasa memang tersedia ada di rumah pun. 


Makan panas panas fuhhhh shedap. Tepi tepi nya garing. Isi dalam gebu sangat.

Resepi nya ya 

2 cawan tepung  gandum
1 sudu teh baking powder
1 cawan gula halus
1 cawan majerin (daisy)
4 biji telur
Sedikit esen vanilla
1/4 cawan susu segar (terbubuh)
2 sudu besar serbuk koko di bancuh dengan 4 sudu besar air suam




Kejadian nya ya


Pukul sebati majerin dan gula hingga kembang macam guna mixer. Kedian masukkan telur sebiji sebiji gaul sebati dan esen vanilla. 

Masukkan tepung dan baking powder yang di ayak 3 kali (kalau rajin). 


Selepas tepung di masukkan adunan agak padat, so ikut pengalaman kena tambah sedikit cecair supaya akan moist kan. Tu yang p tambah plak susu segar dan jadi sangat gebu. 

Ada jugak buat kan cupies.... lagi garing n lagi sedap di makan.


Rasa rasa macam agak manis plak bila dah makan banyak. Seeloknya kurangkan gula ya.

Oh ya mengikut tuan punya resepi ini, semasa memukul bancuhan kek tradisi ini sebaik mungkin membuat pusingan 1 arah sahaja ya takut2 terbantat la plak... Dan buat kek ni memang ikut sebijik bijik petua Puan Resepi.... Kan jadi dengan cemerlang gitusss.....  





Dan macam biasala kan. Setelah masak.. touch upkan untuk POSING..... 

No comments:

Post a Comment