Salam
Jumaat....
Masih
lagi dalam mood Kek Karamel. Buat 5 biji dalam masa 1 hari. 1 biji tak jadi,
tapi akan di jadikan semolek moleknya. Seronok nak mewarna, pelbagai kaler
buat.... Dah ada tempahan dari kawan kawan...Alhamdulillah..
Itu
yang berlaku untuk sebiji kek tadi.. api terlalu kuat.. dan juga sebab guna
tray hitam oven tu.. tray tu cepat panas dan air cepat kering..... So lepas ni
memang kena beringat.. jangan guna tray hitam itu lagi hocay....
Ini
resepi dari blog Masam Manis .... thanks to Kak Munirah Baharum sebab
resepi yang lain dari lain ini...
KEK KAREMEL
by : Munirah
Baharum
Gula Hangus
Buat Seperti Biasa
1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 s/t eh esen vanilla
3 biji kuning telur
Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
3 biji kuning telur
Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak
Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu.Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak
Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu.Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.
1 sudu teh baking powder
Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.
Merinque
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2
Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering.Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunan tepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik.Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
Cara
untuk melapis kek atau berapa colour terpulang pada kreativiti masing masing
No comments:
Post a Comment