Saturday, November 19, 2011

NASI AYAM Jase


Tatadaaaa taadaaa………


Nasi ayam gitu di hari minggu yang hening dan mendung ini. Menu yang rasanya amat sesuai kan.
Akhirnya berkat berjalan merewang tanpa henti di blog blog masakan, terbuka juga pintu hati ni nak buat Nasi Ayam Pandai Pandai Sendiri.


Rupanya mudah dan senang sangat Nasi Ayam ni. Semua mengunakan bahan yang sama je, ayam dan sup ayam bahan utama. 

Ramuan Utama
1 ekor ayam – potong kecil
Bahan Kisar Halus
6 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
3 cm halia

Bahan Perasa
2 ketul kiub ayam
Garam

Gaulkan sebati dengan ayam perapkan sebentar. Rebus dan masak ayam seperti sup biasa. Perasakan dengan kiub dan garam.



Sambal Cili
6 tangkai cili merah – ikut suka sebenarnya dan buang biji
2 ulas bawang putih
Air rebusan ayam
Perahan air limau
Sedikit cuka makan
Garam
Gula

Masak atas api hingga mendidih

Sambal Kicap
2 ulas bawang putih
Kicap manis/masin
Air rebusan ayam
Perahan air limau

Masak atas api kecil hingga mendidih

AYAM
Ayam rebus
Kicap manis
Sos tiram
Madu
Gaul sebati dan perapkan selama 1 jam
Setelah itu goring biasa. Sekejap je. Nampak kulit cam dah ala ala garing angkat dan tos kan.

SUP AYAM
Air rebusan ayam
Sup bunjut
Bawang besar potong 4

Masakkan dan perasakan
SIAPPP 


Hidang ikut gaya urban kentemperori ka gaya etnik ka klasik ka ikut suka dan siap untuk POSING






No comments:

Post a Comment