Tatadaaaa taadaaa………
Nasi ayam gitu di
hari minggu yang hening dan mendung ini. Menu yang rasanya amat sesuai kan.
Akhirnya berkat
berjalan merewang tanpa henti di blog blog masakan, terbuka juga pintu hati ni
nak buat Nasi Ayam Pandai Pandai Sendiri.
Rupanya mudah dan
senang sangat Nasi Ayam ni. Semua mengunakan bahan yang sama je, ayam dan sup
ayam bahan utama.
Ramuan
Utama
1
ekor ayam – potong kecil
Bahan
Kisar Halus
6
ulas bawang putih
4
ulas bawang merah
3 cm halia
Bahan
Perasa
2
ketul kiub ayam
Garam
Gaulkan sebati
dengan ayam perapkan sebentar. Rebus dan masak ayam seperti sup biasa. Perasakan
dengan kiub dan garam.
Sambal
Cili
6
tangkai cili merah – ikut suka sebenarnya dan buang biji
2
ulas bawang putih
Air
rebusan ayam
Perahan
air limau
Sedikit
cuka makan
Garam
Gula
Masak atas api
hingga mendidih
Sambal
Kicap
2
ulas bawang putih
Kicap
manis/masin
Air
rebusan ayam
Perahan air limau
Masak atas api
kecil hingga mendidih
AYAM
Ayam
rebus
Kicap
manis
Sos
tiram
Madu
Gaul sebati dan
perapkan selama 1 jam
Setelah itu goring biasa.
Sekejap je. Nampak kulit cam dah ala ala garing angkat dan tos kan.
SUP AYAM
Air
rebusan ayam
Sup
bunjut
Bawang
besar potong 4
Masakkan dan
perasakan
SIAPPP
Hidang ikut gaya urban kentemperori ka gaya etnik ka klasik ka
ikut suka dan siap untuk POSING
No comments:
Post a Comment