Thursday, November 24, 2011

ROTI LAPIS DAGING BERCHEESE


Tatadaaaaaa taadaaa……………


Roti Lapis Daging Bercheese…. Suka suka je kan letak nama.
Balik dari kerja tadi , tinjau bawah si tudung saji lauknya tidak begitu memberansangkan untuk di santap. Jadi terpikir nak buat sesuatu yang simple (tak la simple pun). Tengok semua bahan ada, cam dapur Mastercheff plak…. Semua bahan sentiasa ada dan bersedia nak digunakan.

Sambil dok layan perasaan, dok imbas imbas masa dok melawat kawasan blogger blogger kan, terbayang bayang Makaroni bakar  Cracker Lapis Daging dan sebagainya la… jadi buat la sambil sambil agak agak pandai pandai Kediri. Maka jadi la cenggini.



Roti tu di canai sampai leper macam nak buat Roti Gulung Sosej, lepas tu masukkan dalam bekas kesukaan then bakar sekejap je, akan jadi macam sampan or bakul. Baru la letakkan inti citarasa tersendiri. 



RESEPI ROTI DAGING BERLAPIS CHEESE

Sumber dari pelbagai blog
3 keping roti
Canai hingga leper. Letakkan dalam acuan dan bakar sekejap je. Akan nampak macam sampan atau bakul.

Bahan Tumis (boleh ikut citarasa sendiri)

Bawang putih
Bawang merah
Cili boh
Serbuk kari ayam
Tomato puri
Carrot – potong dadu
Ubi kentang – potong dadu
Daging ayam kisar
Susu segar
Telur

Tumis bawang. Masukkan ubi kentang hingga empuk kemudian carrot. Seterusnya cili , serbuk kari dan tomato puri dan perasakan. Sendukan ke dalam bekas roti tadi.
Bancuh susu dan telur, siramkan ke dalam bancuhan ayam di dalam roti tadi. Bakar sehingga masak dan taburkan cheese dan bakar sekali lagi untuk cairkan cheese.



Dan dah siap untuk di jamu dengan cili sos atau apa jenis sos kesukaan.

Siap untuk di POSING






2 comments: