Tatadaaaaa
taaadaaa……
Lama sangat dah
teringin nak buat kek ni. Tiap kali beli mesti dok belek macamana la bikin ini
kek. Rasa cam susah pun ada rasa cam tak kuasa nak buat. Tapi bila makan sedap
teringinnya la nak buat.
Gagah dan gigih
mencari resepi , banyak jugak resepi yang jumpa , macam macam versi macam macam
gaya persembahan. Dah penat kona lipat kona baring maka jumpa la resepi yang
rasanya very easy going hehehehhee dan bahan yang mudah. Resepi dari HAPPYCOOKING TIME. Simple dan mudah.
Haaahhh semangat
sungguh nak buat. Balik je dari kerja terus mencari Tepung Hoen Kwee Hijau. Balik
rumah rilek rilek dalam 5 jam kekekekkeke haaaa baru la godek godek keluarkan
bahan.
Masa bancuh adunan
buat dengan penuh perasaan dan menjiwai watak sebagai Chef. Pukul telur dan
gula dengan penuh rasa gembira dan teruja dah masuk semua bahan bancuhan tu
jadi cantik sesangat. Gebu lembut dan cantik. Masa pembakaran pun kejap kejap
usha dan tengok cantik je.
Tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk……………
sesuatu tidak di ingini berlaku…. Ralat terkilan dan sebagainya. Sebabnya pewarna
hijau dan perisa pandan tak bubuh…… terbang perasaan teruja. Aduiiiiiiii walhal
masa mula mula nak buat tu dah plan gitu gini. Bila dah jadi camni rasa nak
buat langkah seterusnya tu jadi ala kadar ajer.
Nampak kan warnanya
itu tidak menepati tema yang di tetapkan. Takpa kerana ini adalah percubaan
pertama. Akan buat lagi dengan penuh teliti dan rapi.
KEK KASTARD
PANDAN
5
biji telur
150
gram gula castor
120
gram tepung gandum
10
gram ovellete
Sedikit
garam
80
gram mentega cair
PEWARNA
HIJAU
PERISA
PANDAN
Telur dipukul
bersama gula hingga jadi seperti krim , kelihatan kembang dan gebu dan ringan. Masukkan
tepung sedikit demi sedikit sambil di pukul masukkan garam dan ovelette. Pukul lagi
hingga kelihatan memutih.
Seterusnya masukkan
mentega cair dan kacau dengan spatula hingga sebati dan masukkan pewarna hijau
dan perisa pandan. Bakar pada suhu 150. Sejukkan sebelum di kastad kan.
KASTARD
1
sudu makan serbuk agar agar
500
ml air
180
gram gula castor
85
gram tepung hoen kwee hijau
200
ml santan (sekotak)
200
ml air
Atau
400 ml santan
Agar-agar,
air, gula dan perisa pandan di masak hingga gula hancur.
Bancuh
tepung hoen kwee bersama santan hingga sebati dan masukkan ke dalam bancuhan
agar agar. Masak hingga pekat dan mendidih.
Langkah seterusnya.
Belah
kek kepada 3 atau 2 bahagian (ikut kepakaran).
1. Masukkan kek pertama ke dalam bekas
yang agak besar sedikit supaya ada ruang untuk kastard menutupi keseluruhan
kek.
2. Tuangkan kastard ke atas kek agak
agak tinggi dari lapisan kek pertama.
3. Kek ke 2 di letak atas kastad tadi,
kek takkan tenggelam ke dalam kastad tu ye.
4. Ulang langkah sapuan kastard hingga
licin dan rata, kemas kan. Hentak bekas supaya kastard padat.
Ketebalan kastard
juga tidak seimbang dengan kek. Tapi takpa post mortem dah buat maka second
round dah tau kan mana tak kena mana yang perlu diperbaiki. Try and error kan. Nak
sedap kan hati hhehehehehe….
Biarkan
sejuk dan simpan lam peti ais. Dah siap touch upkan dan POSING.
No comments:
Post a Comment