Tatadaaaaa
taaadaaa……
Salam mingguan….
Lama rasa tak bersiaran… Penat sesangat
nak mengadap PC ni… hehhehee orang nak berblog kita pun nak jugak …. Ingat boleh
komited la sangat rupanya tak berapa nak boleh plak… walaubagaimanapun akan
cuba usaha kan supaya sentiasa atau kerap mempamerkan masakan ku yang tak
berapa nak Terbilang Gemilang Cemerlang ini…. Seadanya sahaja..
Ada kawan kawan Tanya,
kenapa buat yang susah susah, buat je la yang senang… hmm sebab yang senang tu
dah buat banyak banyak kali…. Lebih baik buat yang agak mencabar bila banyak
masa terluang… baru la happening… toi dakk???
Talam Lapis
Diplomat nama di beri… hmmmm rasanya memang seindah nama nya namun rupanya
hmmmm tidak seperti yang empunya resepi mahupun seperti otai masakan yang lain.
Warna yang suram seakan tidak bermaya mendung je…
Sentuh bab kaler ni
kan, sebab apa tau kaler cam blur or suram or kurang menyerlah…. Sebab dapat mandat
dari Guru segala Guru kat rumah ni.. jangan bubuh pewarna banyak sangat , tak
elok untuk makanan, tak tau ada bahan terlindung yang tersembunyi yang mungkin
boleh mudarat kan.. iye lah mak, I followww…..
Buat 2 sesi… sesi
pertama permukaan Talam ni bergelora berombak gitu… mungkin lama sangat kot
masak…. Bersungguh nak buat bukan apa sebab teringin sangat nak cuba masak kuih
tradisional. Memang tak pandai masak kuih kuih tradisi ni … so sejajar dengan
peningkatan usia maka belajar belajar la kan.. takpa usaha lagi.. Jase
boleh!!!!!!!!!!!!!
Sesi ke 2.. baru
lah cun permukaannya.. licin jer…
Rajin buat catwalk
kat blog blog otai jumpa la Talam yang menarik dan comel ni di Dari Duniaku dan
di Home Sweet Home …. Comeiiii jer kan… gerammmmmm sebab tak jadi cenggitu….
TALAM
LAPIS DIPLOMAT
Resepi @ Chef Asma
Sumber : Che Ann @ Dari Duniaku...
Bahan2 Lapisan Bawah
250-350 kek Butter ( saya guna kek swiss roll stroberi)
Resepi @ Chef Asma
Sumber : Che Ann @ Dari Duniaku...
Bahan2 Lapisan Bawah
250-350 kek Butter ( saya guna kek swiss roll stroberi)
3 biji telur
50 gm Blaccurrant @ kismis ( saya x letak sbb tak suka)
1/8 tsp esen vanila
150 ml susu cair
300 ml air
Cara2Satukan semua bahan bahan dan biarkan sebati ( rendam) selama 15
minit.
Masukkan dalam loyang 10 x 10 x 3 yang telah dilapik plastik.
Kukus lebih kurang 25 minit.( Bila dah masak angkat dan cakar
dengan garpu)
100 gm gula castor
1/2 tsp garam
2 @ 3 biji telur ( saya guna 2 biji)
300 ml air
100 ml santan pekat
Sedikit pewarna ( pilihan masing2)
Cara2
Satukan semua bahan2 kacau rata dan tapis ke dalam periuk
Satukan semua bahan2 kacau rata dan tapis ke dalam periuk
Masak hingga naik wap
Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 25 menit
Bila dah masak cakar dgn garpu
150 gm gula halus ( sy guna 120gm shj sbb tak suka manis sgt)
1/4 tsp garam
2 biji telur
sedikit esen vanila
100 ml santan
Sedikit pewarna (ikut warna kegemaran)
Cara2
Ikut je cara lapisan tengah.
Ikut je cara lapisan tengah.
Tuang ke lapisan tengah dan kukus selama 30 minit
Bila dah sejuk bebetul betul baru potong yer kalau tidak lembik lak nanti…. Dah siap segala maka kita POSING!!!!!!!!!!.....
No comments:
Post a Comment