Tatadaaaaa taaadaaa……
Wahhhhh
laaaaa…… best nya tengok…. Teruja yang amat masa nak buat Kek Pelangi Comel ni.
Berkaler kaler gitu. Comel lak tu kan. Ada ke nampak cam rama rama… siap leh
nyanyi lagu Akak Ella lagik haa….
Mudah
sangat buat.. mudah sangat.. masa dok buat tu rasa tak sabar nya nak tengok outcome
nya.. tapi kena sabar dan penuh redha.. hehehehehe…
Bahannye
senang dan semua ada dalam kotak magik Doremon Jase Jamin… tanpa buang masa
terus buat dengan penuh ketelitian dan ketekunan..
Hmmmmm
group pertama tak berapa nak melampau…. So adunan tu kena penuh kan sampai
penuh… baru naik tinggi n senang nak buat kepak… maybe kena lebihkan BP. Kek ni
agak manis. Maka lebih baik kurangkan gula nya dari ¾ cawan kepada 2/4 cawan …
dan juga ada sedikit rasa bagaikan apam mekar…
Masak
kek ni Cuma gunakan api bawah sahaja, letak tray lebih dekat dengan api bawah,
kalau guna api atas, kek bahagian atas tu akan jadi rangup mungkin sebab guna
telur putih sahaja kan..
Gagah
mencuba lepas tengok Azlita Aziz buat , comel yang amat dan semestinya lawa
sesangat pun.. adoiiyaiii… so hati ni teringin la sangat nak jejugak buat.
Resepi
ni dari Blog Masam Manis
Kek
Cawan Pelangi Rerama
1
½ cawan tepung gandum
2
sudu the baking powder
Sedikit
garam
Gaul
sebati dan ayakkan.
½
cawan butter
¾
cawan gula castor (dinasihatkan cukup sekadar 2/4 cawan)
3
biji telur putih
¾
cawan susu segar
Sedikit
esen vanilla
Pukul
butter dan gula hingga kembang dan keputihan. Masukkan telur putih dan pukul
lagi hingga ringan dan nampak gebusnya. Masukkan esen vanilla.
Masukkan
tepung berselang seli dengan susu. Seterusnya tutup mixer dan gaul hingga
cantik dengan spatula ajer ler..
Bahagikan
mnegikut berapa bahagian yang dikehendaki mewarna. Ceduk selang seli ke dalam
mangkuk kek comel itu.
Sila
bakar guna api bawah sahaja yer. Pasti akan masak serata jugak..
Bila dah siap masak sedia untuk POSING!!!!!
hehehhehhehe bersungguh sungguh amik gambar... dah dapat port cantik untuk ambil gambar dalam rumah.. terang n kaler pun cantik...
No comments:
Post a Comment