Tatadaaaaa taaadaaa……
Tetiba rasa nak
talam menalam bertalam. Teringin nak cuba masakan tradisional melayu lama. Namun
demikian kuih-kuih talam ini telah banyak di beri nafas baru. Telah diolah
diubahsuai supaya kelihatan lebih segar dan menarik, terutama menjadi tarikan
di setiap majlis meraikan tetamu. Sesuai dengan anjakan paradigma yang berlaku
dari zaman ke zaman.
Boleh dikatakan
mengikut kesesuaian tempat dan keadaan dan suasana. Sementelah dengan saranan
kerajaan melaung 1 Malaysia, kuih-muih yang dulunya hanya mengikut ketetapan
kaum telah mula diterima oleh semua rakyat Malaysia yang berbilang kaum… Kelas
ko Jah bila Jase mula berceramah…
Kuih talam ni
namanya Talam Tembikai. Tapi kenapa tembikai bermawar berduri plak….. sebabbbbb
nak cuba acuan baru yang silicon itu.
Suka sangat bila
dapat acuan tu, selama dok usha je geng geng masak guna tu. Suatu hari tu saja
saja jalan kat Selayang Mall, sementelah plak hari Jumaat kan, selama ni tak
penah nak masuk DIY, ntah kenapa tergerak hati yang gelora emosi ketika itu nak
masuk DIY…… haaaaaaaa kat sini ada rupanya cuan silicon pelbagai bentuk ..
waaaaa bestnyaaaa….. belek sana belek sini, amik tu amik ni…. Harganya tidak la
mahal rupanya yer… semua bawah RM20.00… puas sangat hati bila dapat beli…. Tapi
malu la nak amik pic tunjuk…. Tapi mungkin gak nak amik gak la pic nya..
Bebalik pada kuih
Talam tadi tu.. hmmmmmmmmm sebenarnya rasa tak berapa nak sedap. Sebab kuih tu jadi liat dan tak sedap la….. pasti dari penggunaan tepung yang salah sukat…
sama ada terlebeh tepung ubi atau tepung beras.. harapkan ropa saja cun kan…. Bukan salah resepi okkkkkk... tapi tangan ni haa yang keras dan kaku.. n tak reti nak bolak balik kan resepi...
Resepi ni ambil
dari Kak Yatie Sinar KehidupanKu… banyak sungguh kuih Talam beliau yang sangat
sangat cantik….
Resepi
Talam Tembikai
Sumber :
Sinar KehidupanKu
1
½ cawan Tepung Ubi
½
sudu kecil garam
1
sudu kecil air kapur
500ml
santan kotak (jadikan cukup 4 cawan)
SIRA
GULA
2
½ cawan gula pasir
1
cawan air
3
helai daun pandan
Penyediaan :
Campurkan bahan
tepung bersama garam dan air kapur.
Siapkan sira gula ,
biarkan gula hancur dan mendidih tunggu hingga agak suam, campurkan santan dan
sedikit garam untuk bagi rasa lemak.
Campurkan bahan
santan ke dalam tepung dan gaul hingga sebati dan tepung tidak berketul.
Tapiskan dan
bahagikan kepada 3 warna. Kalau ikut adunan tu akan dapat 7 cawan. Jadikan bahagikan
kepada 1 ½ cawan untuk hijau 1 ½ cawan lagi untuk warna asal dan 4 cawan untuk
warna merah.
Untuk masak :
Kalau nak buat
macam kuih lapis yang boleh bukak selapis selapis tu buat la cam lapis biasa tu….
Biarkan betui betui
sejuk baru potong kalau tak melekit lekit nanti…
Dan Masa untuk
POSING!!!!!!!!!!!
No comments:
Post a Comment