Tatadaaaaa taaadaaa……
Hujung minggu yang
agak panas cuacanya… panas panas ni makan pudding yang sejuk sejuk alangkah
segar rasa tekak kan. Tapi bukan nak citer pasal pudding pun.. saja
membayangkan je kalau kerajinan itu hadir dalam sanubariku.
Hari ni nak
persembahkan Kek Beralas kan Cheese bercarpetkan Ganache.. gara gara
ketidakpuasanhati terhadap Kek sebelum ni yang macam “tak cukup kasih sayang”
kan Che Rose kan…. Puas rasa bila kek ni menjadi dengan elok dan jayanya. Rasanya
akan buat jugak pada 1 hari yang indah kek dam cheese tu…. semangat juang kena
tegar …
Buat kek ni paling
mudah dan senang…. Bahan bahan memang sentiasa ada, rasanya sesiapa sahaja yang
minat bakar kek ni bahan bahan mesti akan sentiasa di pastikan cukup stok…
sebab tetiba je akan datang perasaan nak buat kek itu ini la bagai.
Kek coklat itu
menggunakan resepi Black Beauty dari Azlita Aziz masam manis, nama yang sekrang
dah cukup glamor dan dah dan dah jadi selebriti blogger. Cream Cheese dan
Ganache pun dari sumber yang sama juga.
KEK COKLAT BLACK
BEAUTY
Bahan-bahan A
2
cawan tepung gandum
¾
cawan serbuk coklat
1
sudu tea soda bikarbonat
1
sudu tea baking powder
Ayakkan
semua bahan di atas –(kalau
rajin ayak la 3 kali supaya tepung menjadi halussss, tiada paksaan ok )
Bahan – bahan B
2
cawan gula castor – (
tak manis sangat pun , nampak je cam banyak)
1
cawan susu cair
1
cawan mentega yang dicairkan – (cairkan
dulu baru sukat)
1
cawan air panas suam
1
sudu besar coklat emulco
3
biji telur
Campurkan
semua bahan di atas dan gaul sebati dengan whisker sahaja ok. Kacau perlahan
sehingga tiada lagi bunyi bunyi gula.
Setelah itu
masukkan Bahan A ke dalam Bahan B sedikit sedikit, dengan mengguna WHISKER itu
gaul hingga tiada ketulan tepung bergumpal.
Dah sebati masukkan
ke dalam Loyang 8 inci dan bakar menggunakan api bawah dahulu sehingga tepi
tepi kek kelihatan agak masak baru tukar kepada api atas bawah selama 10 minit
dan akhirnya api atas untuk masakkan bahagian atas.
CREAM CHEESE
Bahan-bahan
125g
cheese
60g
mentega
1
cawan gula icing
Vanilla
Lemon
paste
Perahan
lemon
Putar
semua bahan di atas hingga kembang.
Tuangkan di atas
kek yang telah disejukkan terlebih dahulu.
Simpan di dalam
peti selama lebih kurang 2 3 jam untuk cheese mengeras supaya mudah untuk
menuangkan ganache di atasnye.
GANACHE
Bahan-bahan
100ml
Whiping cream
250g
coklat bar
1
sudu besar syrup
Vanilla
Panaskan
whip cream tanpa didih, masukkan coklat yang di potong kecil sehingga larut. Masukkan
syrup dan vanilla , kacau hingga semua sebati dan agak kilat. Biarkan sejuk
untuk dituang di atas cream cheese.
Jadi hasilnya
seperti yang telah di lihat terlebih dahulu…
Touch kan up dan…….
JANGAN LUPA POSING!!!!!!!!
No comments:
Post a Comment