Tatadaaaaa taaadaaa……
Wahhhhhh
terujaaa sangat sangat buat Kek Tiramisu ini…… rasa cam cantik sangat dah tu..
ini sekadar percubaan. Lain kali kalau buat lagi akan buat lagi cantik cantik …
KALAU LA KAN…
Kek
ni guna resepi dari AHPEK dari Forum Cari. Sebenarnya kek swiss roll… kira sama
la juga sebab gulung kan. Sedap sangat kek ni… buatnya sangat la mudah dan
simple tapi rasanya cukup cukup mantap…
.
Resepi Kek Swiss Roll
Bahan-bahan
6 biji telur gred A @
B
4oz gula castor – 100g
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovelet
3oz tepung gandum – 75g
1 sudu bsr susu tepung
4oz mentega – 100g
cair sedikit coklat emulco jem strawberri
secukupnya
Cara2-
Telur,gula,ovelet,baking powder,esen
vanilla,tepung gandum dan susu tpg dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu
(5-7minit)
Masukkan
mentega cair,kemudian kacau rata.-
Asingkan sebahagian drpd adunan tadi (lebih
kurang 1 1/4 cwn) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau
rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag.
Ikut
la kreativiti masing masing untuk mencantikkan kek gulung nya yer….
Tapi
Jase Jamin buat kek gulung ini sebagai pagar ….. jadi masa bakar tu buat la
selang seli coklat n original colour. Pastu gunakan bulatan untuk menahan kek
.. nak cakap pun tak reti.. 1 adunan bancuhan kek ini boleh dapat 2 bekas Loyang
8 inci dan seloyang untuk dijadikan pagar itu…
No comments:
Post a Comment