Monday, July 2, 2012

TIRAMISU CHECKER

Tatadaaaaa taaadaaa……
 

Wahhhhhh terujaaa sangat sangat buat Kek Tiramisu ini…… rasa cam cantik sangat dah tu.. ini sekadar percubaan. Lain kali kalau buat lagi akan buat lagi cantik cantik … KALAU LA KAN…

Kek ni guna resepi dari AHPEK dari Forum Cari. Sebenarnya kek swiss roll… kira sama la juga sebab gulung kan. Sedap sangat kek ni… buatnya sangat la mudah dan simple tapi rasanya cukup cukup mantap… 

.


Resepi Kek Swiss Roll

Bahan-bahan


6 biji telur gred A @ B 
4oz gula castor – 100g
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovelet
3oz tepung gandum – 75g
1 sudu bsr susu tepung
4oz mentega – 100g 
cair sedikit coklat emulco jem strawberri secukupnya

Cara2-

Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)

Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata.- 

Asingkan sebahagian drpd adunan tadi (lebih kurang 1 1/4 cwn) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag.


Ikut la kreativiti masing masing untuk mencantikkan kek gulung nya yer…. 

Tapi Jase Jamin buat kek gulung ini sebagai pagar ….. jadi masa bakar tu buat la selang seli coklat n original colour. Pastu gunakan bulatan untuk menahan kek .. nak cakap pun tak reti.. 1 adunan bancuhan kek ini boleh dapat 2 bekas Loyang 8 inci dan seloyang untuk dijadikan pagar itu… 










No comments:

Post a Comment