Wahhhhhh
amacam???? Jadi ka tadak jadi ka. Bersemangat
nak mencabar diri sendiri buat Swiss Roll Zirafah macam yang Kak 1 buat. Berdebar
debar sungguh masa pembikinannya. Sentiasa waspada dan sentiasa baca resepi
dengan berulang kali supaya tiada kesilapan yang akan memudarat kan kek itu. Dannn
Alhamdulillah menjadi dengan jayanya.
Tak
sampai 1 jam pun buatnya. Semangat kena kental sebab banyak persiapan perlu
disediakan dengan pantas.
Ini
resepi saya C n P je dari blog http://everybodyeatswell.blogspot.com/2011/10/giraffe-swiss-roll.html
dah
di melayukan
Tapi
sebenarnya tengok dari Kak Wan
Bahan Bahan nya
BAHAN A
3 biji telur kuning
15g gula kastor
60ml air
40ml minyak masak / jagung
72g tepung gandum
1/2 sudu teh vanilla essence
BAHAN A

15g gula kastor
60ml air
40ml minyak masak / jagung
72g tepung gandum
1/2 sudu teh vanilla essence
Telur di putar bersama gula hingga berkrim dan
masukkan minyak, air dan esen vanilla. Pukul lagi hingga berkrim juga dan
masukkan tepung gandum. Kacau secara kaup balikkan.
BAHAN B
3
biji telur putih
15g
gula castor
¼
sudu teh cream of tar tar
Putar
hingga bertanduk
-
Masukkan bahan B ke dalam Bahan A
tadi. Kacau secara kaup balikkan. Ambil 2 sudu besar
untuk di masukkan ke dalam bahan D kemudiannya
BAHAN C
8g
serbuk koko
Coklat
emulco (untuk menghitamkan sikit)
Masukkan ke dalam campuran bahan A dan bahan B
BAHAN D (untuk warna putih)
1 biji telur putih
2 sudu teh gula castor
1 sudu teh tepung gandum
2 sudu besar bancuhan campuran A dan B yang telah di asingkan tadi (JANGAN LUPA)
2 sudu teh gula castor
1 sudu teh tepung gandum
2 sudu besar bancuhan campuran A dan B yang telah di asingkan tadi (JANGAN LUPA)
Cara Pembuatannya
Boleh tengok kat SINI ye
Bila dah siap touch up kan dan POSING kan ia…
Untuk
sapuan dalam kek tu boleh guna apa apa ajer…..
Buttercream
Cream
Cheese
Jem
Nutella
Dan
apa saja yang difikirkan sesuai
Tengah
mengejar lagi ilmu untuk buat cream dari Whip Cream…
Hidangkan la bersama milo ais hehehehhehehe
sedapppppp…….
waa.. ctknya kek ni boleh buat.. hehehe
ReplyDeletebuat kak jangan tak buat.... senang je... cuma kena rajin tengok oven..
ReplyDelete