Tatadaaaaa taaadaaa……
Tak
terkata apa bila CHOCOLATE CHEESE MOIST CAKES ini terjadi dengan cantik nya…..
Tiada kata kata yang dapat dilontarkan sekadar mengunyah mengunyahhhhhh ajeeeee….
Cake ini terlalu berbahaya.. berisiko tinggi… kalau dalam kes siasatan di gelar
HIGH PROFILE…
Boleh
menimbun kan lemak lemak yang sedia ada.. accumulate… pengumpulan data… Reten… dan sebagainya.. oleh yang demikian
sila makan dengan perasaan teragak agak yer….
Bahan
bahan nye boleh tahan agak berkaliber tinggi jugak la kan.. dengan Cheese nya
dengan Non-Dairy Whipp creamnye dengan coklat masakan…. Buatnya tidak sesukar
mana Cuma perlukan kekuatan dalaman kerana mengambil masa yang agak lama…
kiranya Jase buat ini dari jam 6.00 ptg hingga 6.00 pagi esoknya…. Haaaaa tercabar
tak kita???? Harussss kann….
Tanpa
berlengah kan masa marilah sama sama kita menghayati resepi yang dilampirkan
ini… masa cat walk di blog Semanis Gula terjumpa la Cake ini… jadi setelah buat
kajian revision dan jugak ulangkaji jugak latih tubi maka dapatlah membuat nya
dengan saya usaha yang amat gigih…
Sebelum
tu, masa buat lapisan pertama iaitu kek semua berjalan dengan lancer.. lapisan
kedua pun berjalan dengan lancar… hmmmmmm baru je masuk dalam peti ais… ahhh
tidakkkk Blackout….. huh… nasib baik la setengah jam je…. So nak buat lapisan
ketiga kena tunggu lapisan kedua tu sejuk dank eras…. Maka pada jam 1.30 pagi
bangun la buat lapisan ketiga itu…. Dalam dok tengah tuang lapisan ketiga ke
atas lapisan kedua itu.. sekali lagi black out…. Tensionnnnnnn…… dan mujur
sekali lagi setengah jam je dah ok… buatnya la kan masa tengah beat whipp cream
tu blackout…. Fuhhhh menangis la kot….
Dan
pukul 6.00 pagi bangun plak untuk buat ganache…. Dan tengahari baru dapat makan…
panjang kan citer kali ni…. Bertabah la ye membaca….
CHOCOLATE
CHEESE MOIST CAKES
Lapisan
Bawah (1)
120
gm biskut tiger
70
gm butter
Jase
guna kek Gulung Ahpek… rujuk sini …..
Lapisan
atas (2)
250
gm cheese
120
gm gula castor
150
gm non dairy whipping cream (MAURI – yakini HALAL-buatan Malaysia)
1
½ tbsp HalalGel
80
ml susu segar
Putar
cheese dan gula hingga kembang. Masukkan whipping cream sebatikan.
Gelatin
taburkan dalam susu dan masak atas api hingga gelatin hancur.
ATAU
masukkan gelatin ke dalam 60 ml air panas > ingat ye masukkan gelatin ke
dalam air panas bukan air panas tuang atas gelatin.
Sebatikan
semua bahan dan tuang atas lapisan kek tadi.
Biarkan
sejuk dan beku dalam peti ais.
Lapisan
Tengah (3)
Chocolate
Mousse
250gm
Whipp cream
1
tbsp esen vanilla
1
tbsp HalalGel – larutkan dengan 50ml air panas
50gm
serbuk koko + 80 gm gula icing = bancuhkan dengan air suam ½ cawan , jadikan
pes koko)
Putar
whipp cream hingga jadi macam cream atau meringue.
Satukan
semua bahan bersama whipp cream. Jangan guna mixer guna spatula je untuk kaup balikkan.
Tuang
atas lapisan kedua tadi. Simpan lagi dalam peti sampai betul betul kerasn
cantik.
Lapisan
atas (4)
Chocolate
Ganache
35
gm serbuk koko
50
gm gula castor
150
gm whipping cream
80
gm coklat masakan
30
gm mentega
Sebatikan
semua bahan dan masak secara double boiler.
Tuang atas lapisan ketiga tadi. Dan simpan
dalam peti seelok eloknya semalaman atau seharian.. sedap makan sesejuk sangat…
nyamannn…
Jangan
lupa POSING!!!!! Dah makan lupa plak kannn…
Salam...guna loyang brp inci yer? Cne yer kluarkn ltak ats cke board?
ReplyDeleteSalam...guna loyang brp inci yer? Cne yer kluarkn ltak ats cke board?
ReplyDelete